Medvědí česnek

Mám rád ten pocit, když si na zahradě mohu něco jen tak utrhnout a hned to sníst. Namazat si chleba máslem a posypat si ho troškou pažitky nebo cibulové natě. Nebo na krajíc položit list mangoldu. Nebo rukolu. A nebo právě medvědí česnek.

V lese, ať se píše cokoliv, jsem ho nikdy neviděl ani necítil, nezbylo mi, než koupit cibulky přes internet. Tenhleten internet je úžasná věc, člověk na něm najde opravdu všechno. Bylo to tenkrát, tuším, 200 cibulek za 200 korun. Cibulky jsem nasázel a těšil se na tu plantáž. Bohužel – nic. Česnek vykoukl vem, tak nějak mátožně, hubeně a světlezeleně, pes ho vyhrabával… Hned vedle jsem měl rukolu, nechal jsem ji na semeno, vzrostla velmi, stejně tak plevel kolem česneku, a když došlo na pletí, šel medvědí česnek s sebou.

Jak jsem byl letos překvapený, když se kraj záhonu zazelenal! Dvěstě rostlinek to sice není, ale na pár chlebů nebo salátů bude a dají-li bohové, příští rok se úroda znásobí, medvědí česnek je totiž trvalka. Mám opravdu radost!

Protože máme za kompostem konvalinky a Vymrcňákovi mají konvalinky všude, raději zdůrazním, že pro neznalé sběratele se může list medvědího česneku snadno splést právě s konvalinkou. Nebereme-li v potaz zásadní rozdíl v květenství, list konvalinky je na rubu lesklý, zatímco list medvědího česneku je matný. Navíc nepředpokládám, že by měla konvalinka česnekovou příchuť.

Pokusím se uchovat něco listů v mrazáku na soběstačný víkend, avšak pochybuji, že to dokážu. Chléb s máslem a několika listy medvědího česneku je opravdová lahůdka. Navíc podporuje trávení a snižuje mi, cholerikovi, krevní tlak.

Update: Dokázal jsem to. Zamrazil jsem 55 gramů, asi 30 listů. Bude do salátu nebo na placky z žaludové mouky k snídani.

2 komentáře u „Medvědí česnek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..