Konopný olej

Není olej jako olej. Každý je dobrý na něco jiného, každý jinak chutná, jinak voní. Po úspěchu s lisováním dýňového oleje přišel na řadu konopný. Takže trocha teorie. Na olej se lisují semena technického konopí, tedy žádné THC. Olej není vhodný na smažení a fritování, pouze ke konzumaci za studena. Co se vlivu na naše zdraví týče, posuďte sami:

Semena rostliny konopí jsou jedním z nejvíce vyvážených a nejbohatších zdrojů olejů na planetě […] Konopný olej obsahuje 80% esenciálních mastných kyselin, nejvíce ze všech rostlin […] Tyto mastné kyseliny předchází srdečním chorobám, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu, rakovině, artritidě a mnohým dalším nemocem […] Jsou nepostradatelné pro funkci a vývoj mozku, nervové soustavy a produkci zdravých buněčných membrán. Stejně tak zásobují vlasy a kůži nezbytnými živinami […] Konopný olej je alternativou rybího tuku, bez nebezpečí přijímání toxinů […] V mnoha případech lokální použití konopného oleje slibně pomohlo při ekzémech. JaJsem.com

Semínka neloupaného konopí jsem nakoupil. Očekával jsem, že lisování bude hračka, ale zatraceně jsem se spletl. Semena jsou drobná, takže s násypkou tentokrát problémy nebyly. Ty vyvstaly až samotným lisováním. Jednak má konopné semínko podle tabulky nejnižší olejnatost (34%), takže oleje moc nekapalo – podotýkám, že na lisování konopného oleje se používá hlavice lisu bez nastavovacího šroubu. Klika lisu šla čím dál tím víc ztuha, až jsem měl pocit, že ji musím utrhnout a s lisováním jsem přestal. Zpracoval jsem 120g semene a získal 25 ml oleje, takže výtěžnost: 1 kg konopného semínka = cca 2 dcl oleje.

Další problém byla hlavice lisu ucpaná sušinou. Špunt byl natolik pevný, že jsem musel nechat hlavici tři dny odmáčet a každou chvíli ostrým nožem odmočenou sušinu odškrábnout. Pokus číslo jedna skončil neúspěchem. Kdyby mě ta troška konopného oleje stála pokaždé tolik sil a času, rozhodně bych konopí už nikdy nelisoval.

Pokus číslo dvě. Zbývajících 100 g konopného semínka jsem nejprve lehce opražil na pánvi. Lisování šlo opět velmi špatně. Pot ze mne jen lil a těmi sto gramy jsem hlavici opět dokonale utemoval. Větší množství konopného semínka bych nejspíš už nedal. Výtěžnost stejná jako u nepraženého semínka. Ale abych byl upřímný – ano, lisování šlo o něco lépe.

Pokud vezmu v úvahu chuť oleje, pak se dá říct, že konopný olej z nepražených semínek je vcelku nechutný, zatímco olej z opražených semínek má příjemně oříškovou příchuť. Verdikt je jasný: konopné neloupané semínko víckrát lisovat nebudu. Za tu několikadenní práci s čištěním hlavice a za strach, že lis strhnu, mi ani všechny vlastnosti konopného oleje nestojí. Pokus zopakuji ještě jednou s loupaným konopným semínkem. Je sice víc než 3x dražší, ovšem konopný olej za tuhle investici rozhodně stojí.

Takže třetí pokus, lisování loupaného konopného semínka. Lisování šlo hladce a rychle, hlavice se neucpala. Z tohoto pohledu vše OK a ideál. Ovšem kromě oleje propadala i namletá sušina, takže olej je velmi nečistý, výtěžkost tak malá, že jsem ji ani neměřil – pipetu totiž nemám. Posuďte z fotografie v galerii. Tipuji to na 10 ml čistého oleje ze 100 gramů konopného semínka. Ovšem olej je bez pachuti. Chutná jako… jako… jako rafinovaný slunečnicový olej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..