Pečení na svatého Martina

Husa a svatomartinské rohlíčky. Svatého Martina je v pondělí, kdo ví, kdy se vrátím z práce, napekli jsme tedy už v neděli. A když už, tak už. Dokonce i kváskový chléb.

Začnu husou. Víte, povedla se tak, že jsem během oběda spáchal smrtelný hřích. Ta kůžička! To masíčko! A šťáva s rozpadlými jablky! A nebo zelí! Šmankote, co s domácím zelím udělá trochu jalovce a jablek! A bramborové knedlíky, děláme z nich kuličky (tak noky, no!). Táta jich na své svatbě spořádal 72, asi jsem po něm! Snědli jsme celou tu nádheru tak rychle, že jsem ji ani nestihl vyfotit, abyste se aspoň pokochali vizuálně.

No a znáte svatomartinské rohlíčky? To je také dobrota, víte, hrnek hořké kávy a k tomu talířek rohlíčků, hmmm, ani mi nevadí, že na Martina nesněží. A recept na svatomartinské rohlíčky?

400 g hladké mouky
1 hera nebo máslo (250g)
1 zakysaná smetana
povidla (případně marmeláda)

Těsto zpracujeme a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl zabalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout. Vyválíme placku, nakrájíme na trojúhelníčky, kydneme lžičku povidel a zarolujeme rohlíček. Po upečení se ještě za horka rohlíčky vyválí v moučkovém cukru.

No a aby toho nebylo málo, když byla trouba rozhicovaná, smýkli jsme do ní ještě domácí kvasnicový chléb, pekli jsme podle Cuketkova receptu na Český chléb. Povedl se excelentně, příště musíme upéct aspoň dva.

Takže vám přeji příjemně prožitého svatého Martina, sníh nesníh, hlavně že je sklenka červeného mladého vína a něco na zub!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *