Ruční lis na olej – první zkušenost

A je to tady, vážení. Ruční lis na olej Piteba je doma. Vymrcňákovi se tu stavili a jeden kousek přivezli. Co na tom, že venku byla průtrž mračen, že by psa nevyhnal, my se vyhnali dobrovolně a pod roztaženým slunečníkem suplujícím deštník jsme lis na olej hned vyzkoušeli.

Nejprve jsme lis vybalili a vyfotili všechny díly. Pro jistotu. Venku na zahradě jsme hned vyvrtali díry do stolku, upevnili lis a hurá do lisování. Jenže. Ořechy jsme už neměli, sezamu co by se za nehet vešlo… hm… a co ty slunečnice pro morčata? Tak jo, slunečnice. Ostatně nic jiného stejně není.

Nejprve jsme se trochu vylekali, místo oleje nám z lisu padala jen nenadrcená semínka. Oba nás napadlo, že jsme koupili další šunt, avšak obavy nás velmi záhy opustily. Olej! Chvilku kapal předem, tudy, kudy vylézala nadrcená semena, ale jen chviličku. Dospěli jsme k prvnímu a druhému závěru:

  • Ruční lis na olej není šunt, skutečně lisuje olej, a to velmi dobře
  • Je třeba přípravu neuspěchat a nechat lis dost nahřát

Střídavě jeden točil klikou a druhý nad ním držel slunečník – deštník. Olej chvíli kapal, chvíli tekl čůrkem, až jsme byli překvapeni, kolik ho bylo. Namleli jsme odhadem čtvrt kila neloupaných slunečnicových semínek a získali zhruba jednu deci oleje. Olej chutnal jako slunečnicová semínka – je velmi aromatický. Dospěli jsme k dalším dvěma závěrům:

  • Lis na olej je třeba upevnit velmi důkladně, ideální je deska tři centimetry silná
  • Je třeba dbát na výšku plamene na kahanu (knot max. 1 mm), lis jsme měli za chvíli samou sazi

Přestalo pršet a začalo lít. Dolisovali jsme a přeběhli dovnitř, kde jsme chutnali olej a čistili lis. Ochutnáním oleje jsme se naposledy potěšili, protože čištění nebylo právě příjemné, dospěli jsme k předposlednímu závěru:

  • Saze s olejem se velmi špatně čistí

Měl jsem ruce jako kominík a Piteba vypadala špinavější a špinavější, až nakonec se vše k dobrému obrátilo, ruce i lis na olej začaly vypadat tak, jako na začátku procesu. Poslední závěr:

  • Radost nám může udělat i deci oleje, kdo by to byl řekl

Olej jsme dali ustát, předpokládám, že za nějakou dobu bude čirý. Nejspíš se pokusím na něm smažit, doufám, že to půjde a že až nastane soběstačný víkend, připravíme si echtovní bramborák!

5 komentářů u „Ruční lis na olej – první zkušenost

  1. janko

    Koupil jsem ho pred mesicem na http://www.lisnaolej.cz a priznam se ze nejprve jsem byl dost rozladeny. Olej kapal zepredu s ne z te skviry. Tak jsem se ponoril do navodu a zjistil jsem, ze mam sucha semena. Takze se slo vlhcit. Zkratim to. Lepsi olej nez doma delany proste NEEXISTUJE!

  2. Patrik Autor příspěvku

    Včera jsme domácí slunečnicový olej použili na smažení vepřových plátků. Smažit se na domácím oleji dá, to je hlavní zpráva.

  3. miki1

    kupil som si tento lis pred 3 rokmi ale musim povedat že je dost pracne vyrabat olej týmto ručným sposobom.
    skoro sa zaderie ta podložka, aj ta paka ktorou s akruti ten otvor sa časom vyderie
    nedoporučujem. hladam nejaky lis na elektricky pohon.

  4. UFO

    Není nad to dělat si domácí olej a topit pod ním kupovaným olejem 🙂 A kolik toho oleje protopím ve vztahu k výtěžnosti? 😉
    Ne, vážně. Chápu, je to o tom, že mám svůj olej, ze zdroje co znám, ale zamýšlím se nad ekologičností a soběstačnost by mne také zajímala…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *