Správný hospodář myslí už na příští rok – český česnek objednán

Česnek Slavin, který mám na záhonku, se ještě ani neblíží datu sklizně a já už objednal sadbu na příští rok. Vlastně na podzim. Protože štěstí přeje připraveným. Když jsme se před třemi lety nastěhovali do domku, český česnek bylo to první, co šlo do země. Bohužel už nevím, jaká odrůda. Vzrostl nádherně a česnekový odér se od nás linul na míle daleko. Část jsme snědli, dost rychle, protože ty nevýrazné čínské a španělské česneky nás v nejmenším neuspokojovaly, a čás uložili na sadbu.

Následující rok byl vcelku neúspěšný. Nejprve jsem se domníval, že je to naše chyba, ovšem záhy jsem zjistil, že neúroda se dotkla veškerého česneku v republice. Na druhou stranu jsme na tom byli líp, než většina známých. Neurodil se jim žádný česnek, zatímco nám ano. Palice… no spíš paličky byly titěrné, skladovatelnost žádná, ale štiplavost jsme z nich nakonec přecijen vydolovali. Na sadbu to ale rozhodně nebylo.

A bohužel sadba nebyla ani nikde jinde. Nakonec jsem na poslední chvíli sehnal český česnek Slavin za nehorázný peníz, ovšem zda je to opravdu on si jistý nejsem. Zatím se mu daří, vzrůstá a kolem 20 července by měl být ke sklizni.

Abych se pojistil, objednal jsem už nyní dvě kila další sadby. 1 kg česnek Stanik a 1 kg česnek Vekan. Předobjednal jsem u největšího producenta česnekové sadby v České republice Ing. Jana Kozáka www.k-cesnek.cz.

Stanik – Ozimý širokolistý paličák. Cibule jsou kulovité, pravidelného tvaru, s fialovou kresbou, tvoří kolem 10 stroužků. Listy jsou vzpřímené, tmavozelené, bez patrných příznaků viróz. Velmi výnosná odrůda se skladovatelností do května. odrůda polopozdní, sklizeň kolem 25. července. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá. k-cesnek.cz

Vekan – Ozimý paličák. Cibule středně velké, barva vnějších suknic je bílá s výraznými fialovými skvrnami, uspořádání stroužků v cibuli nepravidelné, stroužky středně velké v počtu 8 – 12. Listy vzpřímené, modrozelené. Vysoká odolnost proti hospodářsky významným virům je dána geneticky. Výnosná odrůda, hmotnost cibule je střední, skladovatelnost dobrá – do dubna až května. Poloraná odrůda – sklizeň kolem 10.července. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá. k-cesnek.cz

Nevím sice, kam to všechno dám, ale už teď doufám, že se urodí nejenom letošní česnek, ale i ten právě objednaný.

1 komentář u „Správný hospodář myslí už na příští rok – český česnek objednán

  1. Klára

    Zdravím a díky moc za tuto informaci. Máme už dva roky česnek pravý český odněkud od Mělníka a rodíče, kteří ho brali říkali,že ho byla plná hala. Ale je naprosto plochý, úplně bez silného aroma. Máme dost pocit, že to bude dovoz. Od podzima pak máme zasazeno 70 m českým česnekem od Rachada, má ho tu deponovaný :-), tak uvdidíme a pokud ani ten neklapne, zkusíme tento váš odkaz. Je to potíž, sehnat pořádnou sadbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..