Lis na výrobu oleje

Nevydržel jsem to! Prostě nevydržel! Je to sotva minutka, co jsem odeslal objednávku na ruční lis na olej. Teď honem zasít co nejvíc slunečnic, když se nám neujala ani jedna olejová dýně Retzer Gold. A na podzim budou muset Sepštákovi i Vymrcňákovi přijet na sběr vlašských ořechů!


Návod na použití ručního lisu na olej

V našich podmínkách budou nejčastěji používaná semena:

Semeno Olejnatost %
Vlašský ořech 71
Kokos 68
Lískový ořech 68
Mandle 65
Sezam 60
Podzemnice olejná 57
Dýňové semínko 46
Slunečnice 45
Lněné semínko 40
Bukvice 38
Konopné semínko 34

16 komentářů u „Lis na výrobu oleje

  1. Honza Autor příspěvku

    Přijedeme určitě rádi, třeba se mi letos povede vypěstovat len no a takový lněný olej, to by bylo něco!

  2. caso

    Zdravim a tesim se na Vase zkusenosti. Ja jsem pro sebe uz pred par lety zjistil, ze Pitebu budu pouzivat az kdyz opravdu nebude jine volby. Neco ve smyslu, bosky se da snehem projit, ale dokud mam boty, tak se budu obouvat. Pokud ale stojite o predavanou zkusenost – nejdrive zkuste vetsi semena (orechy, mandle, slunecnice, prinejhorsim konopne seminko), davejte si dobry pozor na rozliti lampoveho oleje a cistete lis OKAMZITE po pouziti. Pokud tvrvate na lnenem seminku (coz vubec nedoporucuji) a nevycistite strojek hned, tak si pripravte kladivo a majzl. A posledni vec, pripevnete lis poradnymi srouby k tezkemu kusu nabytku, nebo si sezente zdatne pridrzovace. Tesim se, ze mi dokazete, ze neco delam spatne a vubec to neni tak zle 🙂

  3. Patrik

    Caso, předpokládám, že hlavní náplní budou vlašské ořechy a slunečnice. Zbytek jen tak pro vyzkoušení, tahini třeba. Díky za cenné rady!

  4. Patrik

    Slunečnicová semínka poměrně slušně zabetonovala výstupní ventil. Dal jsem to celé do vody, pokud to nepůjde vydloubat ani tak, budu muset slunečnicovou zátku odvrtat 🙂

    1. janko

      Okamzite cistit s za tepla. Jinak beton ve spuntu. Lisuji lnene semeno a je to ok. Jen musi byt vlhke.

  5. Jiří

    Nedoporučuji zkoušet kokos, to se vymáčkne jen pár kapek a pak se to zabetonuje, že pomůže jen vrták. Vlašské ořechy mi nešly, celé se to točilo a nelisovalo. Nejlépe mi šel mák a len. Ideální by byl lis s pohonem, ale ten vyrábí jen Čína a Korea a nedováží se k nám.

  6. Jiří

    Jo a při delším lisování se mi zadřela podložka, co slouží jako ložisko. Už nevím co jsem lisoval, ale šlo to tak těžko, že jsem přestřihl šroub na klice.

      1. Jaroslav Minařík

        Zdravím Vás Patriku. Nějak mi to při lisování lněného semínka drhlo, že jsem málem přestřihl šroub. Tak jsem toho nechal. Zvhlčil jsem semínka a zase šlo vše spodem tou škvírkou. A bylo tam i trochu červeného laku, takové šupinky. Kde dělám chybu, moc vlhčím?

        1. Patrik

          Dobrý den,
          len jsem ještě nezkoušel. Teď jsme něco semínek sklidili, počítám, že v listopadu se sejdeme a vylisujeme je, zkušenosti napíšu až poté.

        2. Patrik

          Dobrý den, zkušenosti s lisováním lněného semínka jsem popsal v článku Lněný olej. Lisování šlo těžce, semínka jsme nevlhčili. Lis byl poměrně dost zahřátý a olej tekl celkem běžným způsobem, škvírou, kterou měl.

  7. Jitka Debefová

    Nikde nevidím řepku. Proč? My máme lis na elektriku a nejvíc si děláme řepkový olej, to jde pěkně, neznečistí to lis a navíc suchými pokrutinami krmím slepice.
    Jenomže tento panenský řepkový olej se dá používat jen zastudena a na vaření. Při smažení se rychle přepaluje. Dá se nějak upravit?

    díky za odpověď Jitka

  8. Patrik

    Dobrý den. Nemáme přísun semene řepky olejné, proto jsme ji zatím ještě nevyzkoušeli. Museli bychom jít krást na pole 🙂
    Zda je možn é olej upravit tak, aby se na něm dalo smažit, nevím. Ale nepředpokládám to. Oleje lisované za studena jsou pro smažení všeobecně nevhodné (i když se slunečnicovým jsem to zkoušel – řízek byl osmažený, ale okolí sporáku neskutečně zaprskané).

  9. Simona

    Tak já teda nevím jestli to vůbec pořizovat :-(. Myslíte, že elektrický bude lepší, nebo to budou také jenom vyhozené peníze?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..