Semena dýní

Pozvolna začínám shromažďovat semena plodin, které chci na Soběstačný víkend vypěstovat. V první řadě to budou dýně. V e-shopu Permaland jsem opatřil semena čtyř druhů dýní, které mě zaujaly:

1) Retzer Gold: Vylepšená štýrská olejová dýně. S dlouhými výhonky a středně velkými plody. Semena bez slupky, volně umístěná v dužině, se dají poměrně snadno vyjmout ze středu. Semena velká, silná, tmavoolivově zbarvená. Pro teplejší klimatické podmínky.

2) Zapallito: Keřovitě rostoucí odrůda. Plodí zelené kulaté plody, které se dají konzumovat mladé (ve velikosti tenisového míčku). Velmi výnosná odrůda.

3) Solor: Oranžově probarvená, s tuhou dužinou, typ Hokaido. Delší skladovatelnost než Uchiki-Kuri a Red Kuri a o 20 – 30 % výnosnější než tyto dvě odrůdy.

4) Muscade de Provence: Teplomilná, popínavá, silně rostoucí odrůda s tmavozelenými ploše kulovitými a žebrovanými plody. Po vyzrání jsou okrově hnědé. Dužina je oranžovočervená a velmi aromatická. Plody jsou těžké 3 – 8 kg. Na podzim nesklízet příliš brzy, prodlužuje to dobu uskladnění.

Všimněte si hlavně dýně Zapallito – je keříčková, což na své pidizahradě víc než ocením. Pokud budu kvůli statistice počítat náklady, tak dýňová semena vyšla na 500 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..