Habanero – kapsaicin na vlastní kůži

Dnes jsem sklidil poslední várku papriček Habanero. Nevím přesně, o jaký jde druh, protože keřík jsem dostal, nicméně pálivé jsou tak, až se mi tomu ani nechce věřit. Když jsem si prvně utrhl papričku, zkusmo jsem si kousek ukousl a v ten okamžik se orosil potem po celém povrchu těla. A nenapadlo mě nic lepšího, než si tou rukou, kterou jsem papričku utrhl, utřít pot pod nosem. Ach! To byla volovina! Pálilo mě to tak, až se to téměř nedalo snést. Ovšem to jsem nevěděl, co mě ještě čeká.

Hned jsem si běžel ruce umýt a během dne si je myl několikrát, až jsem měl pocit, že už jsem se té pálivosti zbavil. Večer jsem si v klidu vlezl do vany a… Nebudu tu popisovat, co jsem si umyl, nicméně to, co nastalo následně se nedá popsat jiným slovem než tortura. Půl hodiny mi tekly slzy…

Keřík rodí papričky Habañero jak Fordovy závody Plechovou Lízu. Druhou sklizeň jsem již provedl v chirurgických rukavicích, které jsem hned po očištění a zpracování papriček vyhodil. Třetí sklizeň proběhla před chvílí, zahradu zasypal sníh, rukavice jsem neměl, ale sklidit papričky jsem musel. A tak jsem si řekl, že chutnat je nebudu, do nosu, očí a jinam si sahat nebudu, však ono to půjde.

Šlo. Šlo to, dokud jsem papričky nesklidil, nenakrájel, neočistil a nenacpal do sklenic. V ten moment mi začaly ruce červenat, tak tak jsem stihl sundat snubák. Ruce jsem drhnul jarem, mýdlem, dokonce mlékem, které jediné dokáže kapsaicin trochu potlačit. Marně. Nemůžu nic rukama dělat, cítím je, jako bych měl omrzliny a hned strčil promrzlé ruce do teplé vody. Taková je to bolest. I to datlování tohohle článku mě bolí. Jsem vůl a příště jedině s rukavicemi. Kapsaicin totiž, jakmile se dostane do pokožky, nedá se ničím neutralizovat, musí to přebolet. Teď je půl páté, čekám na přebolení už od dvou. Marně. Kurňa, marně!

1 komentář u „Habanero – kapsaicin na vlastní kůži

  1. Ivo

    Tomu by člověk nevěřil, dokud se mu to nepovede. Prsty mám v ohni druhý den, nesahám na nic, vyhýbám se dětem a do sprchy už nejdu….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..